top of page

Tarvo Varres „Vahetult enne..."

ARS Projektiruum 24.08.–8.09.2024

Iga päev kell 12–19

NB! Laupäeval 7. septembril on galerii avatud südaööni.


Tarvo Varrese isikunäitus Vahetult enne… koosneb ruumi- ja valgusinstallatsioonidest ning tekstipõhistest töödest, mis kõik keerlevad vaikuse, kaotuse ja kaasaegsete tabude teemade ümber,tegeledes seejuures küsimustega haprusest ja fragmentaarsusest. Valgusinstallatsioo nides on läbivalt kasutatud unustatud fantoomneoone, fragmente neoon reklaamidest mis on küll valmis toodetud kuid on jäänud seisma, on klientide poolt hüljatud, kastidesse ära peidetud ning on varem eksponeerimata.


See üks Virginia Woolfi rida on kummitanud mind mitu aastakümmet: Ma tahan kirjutada romaani vaikusest, ütles ta; asjadest, millest inimesed ei räägi. Aga raskus seejuures on tohutu.

Paeluv tõesti, ning ka võimatuna tunduv. Kuidas sellise küsimusega tööd üldse alustada? Vastu vaatab kollektiivne vaikus, eksole. Esitada seda küsimust ei saa, kuna see ei annaks mitte mingisugust tulemust, keegi lihtsalt ei vastaks sellele. Aastate jooksul leidsin end mõtlemas meie üldisele vabadusele, milles pool maailma langetab järjest kasvava kiirusega külma otsuse muutuda üha konservatiivsemaks; mõeldes Spinozadele ja Meister Eckhartitele, kes on olnud välja tõrjutud oma kogukondadest, ning jäin pidama küsimusel: Millised on kaasaja tabud? Kuna peaaegu võimatu on rääkida asjadest millest ei räägita, leidsin et ma saan minna edasi küsimusega millest me mõtleme, et me ei räägi? Sihtides tekstipõhist installatsiooni mis kaasaks erinevaid inimesi, palusin nii sõpradel kui ka täiesti võõrastel inimestel, filosoofidel ja kirjanikel vastata küsimusele: Millised on tänased tabud teie vaatenurgast? Millest ei räägita meie praeguses, üldises vabaduses, valitsevate ideoloogiate, neoliberalismi varjus?


Tarvo Varres (1970) tegeleb hetkel oma töödes minatuse ja mittelineaarse aja teemadega. Ta on loonud fotoseeriaid, videoid ja installatsioone, kasutades neis ka heli, valgust ja teksti. Pühendunud lugejana uurib ta lisaks nii kaasaegset kui varajasemat kirjandust ja filosoofiat, mis vahel saab osaks tema teostest. Varres alustas avaliku näitusetegevusega 1991. aastal grupinäitusel Guide to Intronomadism Tallinna Kunstihoones ning on töötanud külalisõppejõuna EKAs ja Tartu Kõrgemas Kunstikoolis (1996 - 2016). Ta on pälvinud Kinoliidu noore fotograafi preemia (1992), Rühm T koosseisus Eesti Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia (1996) ning on olnud Köler Prize 2018 nominent. Tema töid kuulub Eesti Kunstimuuseumi kaasaegse kunsti kogusse.


Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kunstnike Liit.

Eriline tänu Samantha Bankstonile.



Comments


bottom of page