top of page

Klaasi ja graafika näitus „Kujuta“

ARS Projektiruum 13.09.–4.10.2024 (E–R 12–18) Näituse avamine neljapäeval, 12. septembril kell 17.00.

Klaasikunstnike ja graafikute vestlus 4. oktoobril kell 18.00.

ARS Projektiruumis leiab aset ekperiment, milles otsivad ühist keelt klaasikunsti ja graafika spetsialistid. Vaadeldakse kujutise kujunemist ühes ja teises meediumis, ning seda, kas piip on mõnikord ka lihtsalt piip. Julgemad osalejad teevad sissepõikeid vastaspoole tööpõllule.

Nagu selgub, on neil kunstiliikidel palju ühist. Klaas ja graafika sobivad kokku nagu pudel ja silt. Mõlemad on keerukate tehnoloogiate vahendada – kunstnike kaasloojad on füüsikalised ja keemilised stiihiad. Tuli ja vesi, liiv, päike, valgus ja vari, sulamine ja söövitumine ning õnnelikud tehnilised viperused ehk looduse sekkumine võivad käänata kunstniku esialgsed plaanid täiesti uuele teeotsale. Kas inimesel on vaba tahe või juhib meid paratamatus?

Klaas on kameeleon, kes kord kehastub staariks, kord teose tagasihoidlikuks raamistajaks, kord nähtamatuks lõuendiks kujutise all. Klaasobjektilt ja raamitud graafikalt peegeldub vaataja, kes otsib teosest omaenda kuju ehk metafoore. Kujuta kujutis võtab kusagil kuju ja saab nähtavaks kunstniku käe läbi, tardudes ühel hetkel lõplikult, aga tõelise kuju annab talle maailma hetkeseisu peegeldus. Kus on autor, kas tal on kuju?

Kuraatorid Merle Kannus ja Lembe Ruben. Kunstnikud: Sofi Aršas, Britta Benno, Sirje Eelma, Maria Erikson, Anu Juurak, Erki Kannus, Merle Kannus, Kati Kerstna, Kai Kiudsoo-Värv, Maarja Mäemets, Pilvi Ojamaa, Kairi Orgusaar, Rait Prääts, Kerttu Rannik, Lembe Ruben, Torsten Rötzch, Maret Sarapu, Tiina Sarapu, Liina Siib, Eili Soon, Andres Tali, Helen Tago, Kadri Toom, Mirjam Varik. Näituse kujundus: Merle Kannus. Graafiline disain: Lembe Ruben. Valgus: Kati Kerstna. Näituse algidee: Rait Prääts ja Sirje Eelma.

Täname: Eesti Kultuurkapital, Eesti Klaasikunstnike Ühendus, Eesti Vabagraafikute Ühendus, Eesti Kunstnike Liit.


コメント


bottom of page