top of page

Johanna & Katariin Mudist „Õdedel on õelus“ / „Sisters have sisterhood“

ARS Projektiruum 18.07.–10.08.2024 (E–R 12–18, L 12–16).

Näituse avamine 18. juulil kell 18.00.


Nljapäeval, 8. augustil kell 18.00 kunstnike vestlusel koos kuraatori Kerly Ritvaliga.

Eesti keeles on ütlus: „vendadel on vendlus, õdedel on õelus“. Tore sõnamäng, mis tuleb sõna “õelus” tähendustest. Kuidagi aga on keel sekkunud kultuurilisse arusaama ja lugudesse ning kui vendade vahel nähakse õlg-õla kõrval sõprust ja toetust siis õdede vahel tuuakse tihti välja just konflikti moment. Sealt tekib soov, et eesti keeles oleks teistsugune viis õeluse kirjeldamiseks, kuidas kirjeldada õdede vahelist vendlust? 


Näitusel “Õdedel on õelus” jagavad õed Mudistid esmakordselt galeriiruumi. Johanna on tuntud maalide poolest, millel on talle omane värvikasutus ja maalitehnika ning mis oma tasakaaluka kompositsiooniga väljendavad teatavat meditatiivset rahulikkust. Katariin on tuntud aga joonistuste ja skulptuuride poolest, mida iseloomustab talle omane peen huumor. ARSi projektiruumis kohtuvad Johanna meditatiivsed maalid Katariini mänguliste installatsioonidega, mille koosmäng iseloomustab nii kahte õde ennast kui ka nende vahelisi suhteid. 


Näitusel süvenevad õdedest kunstnikud sellesse, mida tähendab nende jaoks õde olemine ja mida tähendavad nad üksteisele; kuidas näeb välja ja kujuneb välja õdede suhete dünaamika, hoolitsus ja lähedus? Näituseruumis taotlevad nad aga ka sõna “õde” laiemat tähendusvälja. Laiemas kultuurilises kontekstis tähistab „õde“ ka lihtsalt teist lähedast naist, sõpra, kogukonna või suguvõsa liiget. Niisiis suunavad kunstnikud pilku heitma õdede ja õeluse fenomenile ka laiemas kultuurilises kontekstis.


Näituse meeskond

Kuraator: Kerly Ritval

Näituse kujundaja: Alden Jõgisuu

Graafiline disain: Katariin Mudist


Kunstnikud tänavad: Annely Köster, Alan Voodla, Maria Elise Remme ja Eva Nava. 

Näitust ja avamist toetab Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstnike Liit, Sally Stuudio,  Uninaks AS, Muddis Õllevabrik ja Punch drinks.


----------------------


Johanna Mudist (1991) oli kolmeaastane kui temast sai õde. Oma maalides käsitleb Johanna inimeste omavahelisi suhteid ja suhestusi, kuuluvustunnet ja isolatsiooni. Johanna on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemias maali magistrantuuri (2017) ja Tartu Kõrgemas Kunstikoolis Pallas maalingute osakonna (2014). Ta on õppinud Erasmus programmi raames ka Soomes (2013) ja Poolas (2016). Johanna kuulub Eesti Kunstnike Liitu (2019) ja Eesti Maalikunstnike Liitu (2018).


Katariin Mudist (1994) on olnud Johanna õde 29 aastat. Oma töödes uurib ta inimlikkuse eri tahke ja ilmnemise viise meie sotsiaalses maailmas. Hetkel õpib ta EKA Taidestuudiumi magistrantuuris, otsides ühist keelt visuaalse ja materjalikeskse kunstipraktika vahel. Aastal 2022 lõpetas ta EKA Kaasaegse Kunsti magistrantuuri ning 2018 Tartu Kõrgema Kunstikooli Meedia- ja Reklaamidisaini eriala. Oma õpingute ajal on ta olnud külalisõpilane Ghentis KASKi ja Budapestis Moholy-Nagy ülikoolides. Katariin on Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Noorte Kaasaegsete Kunstnike Liidu ning Eesti Vabagraafikute Ühenduse liige.



תגובות


bottom of page