top of page

Hannah Harkes "Kivi kõva"

GÜ galerii 7.–18.10.2024 (E–R 12–18)

Näituse avamine  7. oktoobril kell 18


Mõnikord viib meie keha meid ootamatutesse kohtadesse. Valud trükipressiga töötades emaks-saamise-järgses (ingl. keeles: matrescent) kunstniku kehas aina süvenesid ning lõpuks diagnoositi tal skolioos. Arst määras talle valu leevendamiseks eluaegsed igapäevased harjutused. Kunstniku keha viis ta eemale talle kallist trükipressist, mille taga ta oli kaheksa aastat seisnud, ja juhatas ta tundmatu jõusaali juurde.


“Kivi kõva” on paralleelne külastus jõusaali ja aianurgas asuvate usside juurde. Näitus kutsub meid vaagima oma tugevaid ja nõrku külgi erinevatest vaatenurkadest. Tõstke üles kõva, külm, raske kivi ja leidke uss, väike ja vingerdav, kes on tuhat korda tugevam kui inimene! Lähedalt vaadates, tähistame meie igapäevase pingutuse taga olevat higi, muda ja ilu.

Selle näituse jaoks loodud uued graafika-maaliteosed on valminud kombineerides linoollõike kontrastseid omadusi õli- ja akrüülmaaliga. Tegemist on esimese näitusega, kus kunstnik esitleb oma uut viimase aasta jooksul välja arendatud töö meetodit, mida toetab jätkuv dialoog kuraatori ja maalikunstniku Craigie Harperiga. Näituse ettevalmistamise ajal kasvas kunstniku keha lihasmass 2%.


Hannah Harkes (s. 1989) on šoti kunstnik, kes elab ja töötab Eestis, jagades aega Tallinna ja Valgemetsa vahel. Lisaks soolo projektidele teeb Harkes sageli koostööd teiste artistide, esinejate ja muusikutega. Harkes asutas 2022. aastal Kagu-Eestis VMPR-i (Valgemetsa projektiruum) ja jätkab selle ruumi kaasjuhtimist. Samuti töötab ta disainivaldkonnas kõrgtrükkija ja illustraatorina Laboras Tallinnas.



Täname: Eesti Kultuurkapital, EKL loometoetus, Eesti Vabagraafikute Ühendus MTÜ, Craigie Harper, Liis Tedre, Villem Jahu, Salome Jahu, Fiona Barnes, Nestor Ljutjuk, Katrin Kreutzberg, Bronec Jaani




Comments


bottom of page